Викладач Яловенко Н.І. Медична хімія Група 2-А с/с 27.11.2020р. Лабораторна робота № 11 Тема. Основні поняття і закони термохімії. Термохімічні розрахунки.
Викладач Яловенко Н.І.
Медична
хімія
Група 2-А с/с
27.11.2020р.
Лабораторна робота № 11
Тема.
Основні поняття і закони термохімії. Термохімічні розрахунки.
Мета. Повторити і закріпити знання основних законів
термодинаміки.
На основі
термохімічних розрахунків навчитися оцінювати енергетичну цінність харчових продуктів.
І. Контроль вихідного рівня знань.
1. Предмет і
завдання фізичної хімії.
2. Що таке
термодинамічна система, типи термодинамічних систем?
3.
Термодинамічні параметри: інтенсивні , екстенсивні.
4. Поняття
про ентальпію.
5.
Перший закон термодинаміки. Його
формулювання і математичний вираз?
6.
Другий закон термодинаміки. Його суть.
7.
Поняття про ентропію.
ІІ. Розв’язування задач на енергетичну цінність харчових
продуктів.
Приклад: Визначте енергетичну цінність харчового продукту масою 350г, що містить
30% білка, 15% жирів і 5% вуглеводів.
Розв’язання:
т
(білків) = 350 х 0,30 = 105г;
т
(жирів) = 350 х 0,15 = 52,5г;
т
(вуглеводів)= 350 х 0,05 = 17,5г.
Загальна енергетична цінність харчового продукту становить;
105 х 17,1 + 52,5 х 38,9 + 17,5х 17,1 = 4137кДж.
Для того щоб визначити калорійність
харчового продукту, потрібно перевести кілоджоулі в кілокалорії: 1 ккал
= 4,184кДж.
Отже, калорійність харчового
продукту дорівнює:
4137 : 4,184 = 988,8ккал.
Задача
№ 1 (для самостійного розв’язування).
Шоколад –
надзвичайно високоенергетичний продукт. Його вологість незначна (до 1%), тому
він не зазнає мікробіологічного псування і може довго зберігатися. З цієї
причини шоколад часто беруть у довготривалі експедиції як зручний концентрат
калорій. Порівняйте калорійність плиток чорного і молочного шоколаду масою 150
г за даними вмісту в них поживних речовин:
Поживні речовини |
Вміст поживних речовин у шоколаді, % |
|
чорному |
молочному |
|
Білки |
5,4 |
6,9 |
Жири |
35,3 |
35,7 |
вуглеводи |
52,6 |
52,4 |
Задача
№2 (для самостійного розв’язування
).
Риба є цінним високобілковим продуктом. Білки риби повноцінні, в них містяться незамінні
амінокислоти в оптимальній кількості. До чого ж білки риби засвоюються краще,
ніж м’ясні. У 100г тріски міститься в середньому 11,6г білків і
0,3г жирів. Обчисліть енергетичну цінність порції тріски масою 250г
Задача№3
(для самостійного розв’язування
).
На сніданок студент з’їв бутерброд (50г пшеничного хліба,
50г лікарської ковбаси) і випив склянку (200г)кефіру. Розрахуйте енергетичну
цінність його сніданку за вмістом поживних речовин:
Поживні речовини |
Пшеничний хліб |
Лікарська ковбаса |
Кефір |
Білки, % |
7,6 |
12,8 |
2,8 |
Жири, % |
0,8 |
22,2 |
3,3 |
Вуглеводи, % |
48,7 |
1,5 |
4,1 |
Література: 1)А.В. Порецький, О.В. Баннікова – Безродна, Л.В.
Філіппова
«Медична
хімія» стор. 235 - 273.
2) А.В. Порецький, О.В. Баннікова – Безродна, Л.В.
Філіппова «Практикум з медичної хімії» стор. 84 - 92
Відповіді переслати
на Viber викладача
Коментарі
Дописати коментар