Викладач Яловенко Н.І. Медична хімія Група 2-А с/с 27.11.2020р. Лабораторна робота № 11 Тема. Основні поняття і закони термохімії. Термохімічні розрахунки.

 

Викладач Яловенко Н.І.

Медична хімія

Група 2-А с/с

27.11.2020р.

 

Лабораторна робота № 11

Тема. Основні поняття і закони термохімії. Термохімічні розрахунки.

Мета. Повторити і закріпити знання основних законів термодинаміки.

        На основі термохімічних розрахунків навчитися оцінювати енергетичну   цінність харчових продуктів.

 

І. Контроль вихідного рівня знань.

        1. Предмет і завдання фізичної хімії.

        2. Що таке термодинамічна система, типи термодинамічних систем?

        3. Термодинамічні параметри: інтенсивні , екстенсивні.

        4. Поняття про ентальпію.

5. Перший закон термодинаміки.  Його формулювання і математичний вираз?

6. Другий закон термодинаміки. Його суть.

7. Поняття про ентропію.

 

ІІ. Розвязування задач на енергетичну цінність харчових продуктів.

Приклад: Визначте енергетичну цінність харчового продукту масою 350г, що містить 30% білка, 15% жирів і 5% вуглеводів.

Розвязання:

                   т (білків) = 350 х 0,30 = 105г;

                   т (жирів) = 350 х 0,15 = 52,5г;

                   т (вуглеводів)= 350 х 0,05 = 17,5г.

Загальна енергетична цінність харчового продукту становить;

                   105 х 17,1 + 52,5 х 38,9 + 17,5х 17,1 = 4137кДж.

Для того щоб визначити калорійність  харчового продукту, потрібно перевести кілоджоулі в кілокалорії:  1 ккал = 4,184кДж.

 Отже, калорійність харчового продукту дорівнює:

4137 : 4,184 = 988,8ккал.

 

       

 

 

Задача № 1  (для самостійного розвязування).

        Шоколад – надзвичайно високоенергетичний продукт. Його вологість незначна (до 1%), тому він не зазнає мікробіологічного псування і може довго зберігатися. З цієї причини шоколад часто беруть у довготривалі експедиції як зручний концентрат калорій. Порівняйте калорійність плиток чорного і молочного шоколаду масою 150 г за даними вмісту в них поживних речовин:

       

Поживні речовини

Вміст поживних речовин у шоколаді, %

чорному

молочному

Білки

5,4

6,9

Жири

35,3

35,7

вуглеводи

52,6

52,4

 

Задача №2 (для самостійного розв’язування ).

        Риба є цінним високобілковим продуктом.  Білки риби повноцінні, в них містяться незамінні амінокислоти в оптимальній кількості. До чого ж білки риби засвоюються краще, ніж мясні. У 100г тріски міститься в середньому 11,6г білків і 0,3г жирів. Обчисліть енергетичну цінність порції тріски масою 250г

Задача№3 (для самостійного розв’язування ).

На сніданок студент з’їв бутерброд (50г пшеничного хліба, 50г лікарської ковбаси) і випив склянку (200г)кефіру. Розрахуйте енергетичну цінність його сніданку за вмістом поживних речовин:

Поживні

речовини

Пшеничний

хліб

Лікарська

ковбаса

Кефір

Білки, %

7,6

12,8

2,8

Жири, %

0,8

22,2

3,3

Вуглеводи, %

48,7

1,5

4,1

 

 

Література: 1)А.В. Порецький, О.В. Баннікова – Безродна, Л.В. Філіппова

      «Медична хімія»   стор. 235 - 273.

2) А.В. Порецький, О.В. Баннікова – Безродна, Л.В. Філіппова       «Практикум з медичної хімії»   стор. 84 - 92

 

 

 

 

Відповіді переслати на Viber  викладача

 

 

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Яловенко Н.І. Предмет Основи медсестринства Група 2 – А с/с Дата 03.02.22р. Тема № 28 Практичне заняття «СПОСТЕРЕЖЕННЯ ТА ДОГЛЯД ЗА ПАЦІЄНТАМИ З ПОРУШЕННЯМ СЕЧОВИДІЛЕННЯ»

Викладач Яловенко Н.І. Предмет Догляд за хворими та медична маніпуляційна техніка Група 2 – Б л/с ІІ бригада Дата 18.01.2021 Тема № 8 Практичне заняття 1 ОСОБИСТА ГІГІЄНА ПАЦІЄНТІВ

Яловенко Н.І. Предмет Основи медсестринства Група 2 – А с/с Дата 01.02. 22р Тема № 27 Практичне заняття «КЛІЗМИ. ГАЗОВИВІДНА ТРУБКА»