2 – А с/с Згідно розкладу Основи медсестринства Вирішення проблем пацієнта з порушенням травлення

Викладач
Яловенко Н.І.
Предмет
Основи медсестринства
Група
2 – А с/с
Дата
Згідно розкладу
Тема № 33 Практичне заняття
Вирішення проблем пацієнта з порушенням травлення

СХЕМА ДИСТАНЦІЙНОГО ЗАНЯТТЯ
 Актуальність теми:
Харчування одна з найважливіших потреб живого організму. Раціональнехарчування – чинникпрофілактикизахворювань . Система раціональногохарчуванняпобудована на  науковійоснові . Медична  сестра має бути ознайомлена з основними принципами раціональногохарчування.
При деякихзахворюванняхорганівпорожнини рота, стравоходу, шлунканормальнехарчуваннязатрудненечинеможливе. Тому медична сестра повинна добре володіти методиками штучногогодуванняхворих.
Цілі практичного заняття:
Знати:
- показання до штучного годування;
- види штучного годування (через зонд, через операційну фістулу, гастро- або ентеростому, ректально, парентерально);
- техніку виконання штучного годування;
- організацію харчування пацієнтів у стаціонарі, санітарно-гігієнічні вимоги.
Вміти:
- підготувати хворого до годування;
- годувати важкохворого в ліжку з ложки та напувальника;
- провести дезінфекцію посуду; ввести харчові суміші через зонд;
- здійснити харчування через гастростому;
- здійснити парентеральне харчування хворих;
- здійснити харчування за допомогою живильної клізми.
 Зміст теми заняття:
        Штучнехарчуванняхворих: види, характеристика.
Використовують у випадках, коли природнехарчування є неможливимабонедостатнім.
        Види:
1) ентеральне – через зонд, через гастростому, через єюностому, ректальне
2) парантеральне – інфузійне
3) комбіноване.
        Годування через зонд:
        Показання:
1. широкітравматичніпошкодження та набрякиязика, глотки, гортані, стравоходу;
2. бульбарнийпараліч (захворюваннядовгастогомозку з розладомковтання і мови);
3. триваланепритомність;
4. відмовавідїжі в разіпсихічнихзахворювань;
5. стан післяоперації на стравоході, глотці.
        Суміші для харчування через зонд:
1) приготовлені з рідкихкомпонентівїжі з додаваннямлегкорозчинних і дрібнопротертихпродуктів.
2) продуктидитячогохарчування
3) ЕНПІТи
4) гомогенізованоконсервованісумішіпромисловоговиробництва з натуральнихпродуктів
5) промисловішвидкорозчиннісуміші, яківиготовленінаосновібілків, жирів, вуглеводіврослинногопоходження
6) сумішісинтетичнихамінокислот, простихцукрів, вітамінів, мінеральнихречовин з низькимвмістомжирів
        Харчування через операційнуфістулу-гастростому.
        Показання:
1) звуженнястравоходу
2) опікистравоходу
3) неоперативніпухлинистравоходу
4) піс­ля травм гортані, глотки і стравоходу
5) післяоперацій на стравоході
        Харчування через єюностому.
        Показання:
1. захворюванняверхніхвідділівтравного тракту
2. післяоперацій на стравоході і шлунку
        Використовують суміші, які за хімічним складом наближаються до хімусу здорової людини. Спочатку в кишку вво­дять сольовий розчин, який за електролітним складом близький до хімусу, з додаванням глюкози. Через 3—4 дні після адаптації кишок доповнюють уведенням білкових розчинів (гідролізин, амінопептид). Потімпоступовододають до сумішіжировоїемульсії для задоволенняенергетичних потреб організму (інтраліпід, ліпофундин).
Догляд за шкіроюнавколостоми: туалет шкіри, змазування 70% спиртом, накладанняцинковоїмазі, часто змінюючистерильніпов’язки.
Контрольніпитання теми
1.      Годуваннятяжкохворого у ліжку.
2.      Користуваннянапувальником.
3.      Щотакеприліжковий столик, порядок  заповненнятумбочок. Як проводиться прибираннястоликів.
4.      Контроль продуктових передач, вмістутумбочок і холодильника.
5.      Гігієнічнівимоги до поставки, оцінкиякості і зберіганняхарчовихпродуктів.
6.      Види штучного годування.
7.      Показання до штучного годування.
8.      Переліксумішей, яківикористовують для годуванняхворих через зонд.
9.      Матеріальнезабезпечення для штучного годування.
10.  Якіпрепаративикористовують для здійсненняштучногогодуванняпарентеральним шляхом.
11.  Якийоб’ємїжіможна ввести через харчувальнуклізму?
12.  На скільки часу можназалишати зонд у шлунку?
Список літератури:
1.      Касевич Н.Н Практикум з сестринської справи. К.: Здоров’я, 2005. Стор. 139 – 145.:
2.      Лісовий В.М. Основи медсестринства: підручник / В.М. Лісовий, Л.П. Ольховська, В.А. Капустник. – 2 – е вид. переробл. і допов. – К.: ВСВ «Медицина», 2013. –  стор. 665 – 697.:
3.      Шевчук М.Т. Сестринська справа. – К.: Здоровя, 1992.
4.      Практикум із сестринської справи  http://megalib.com.ua/book/20_Praktikym_iz_sestrinskoi_spravi.html
5.      Штучне харчування https://studfile.net/preview/7135121/page:27/

Відео Кормление через зонд

Установка гастростомы
























Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Яловенко Н.І. Предмет Основи медсестринства Група 2 – А с/с Дата 03.02.22р. Тема № 28 Практичне заняття «СПОСТЕРЕЖЕННЯ ТА ДОГЛЯД ЗА ПАЦІЄНТАМИ З ПОРУШЕННЯМ СЕЧОВИДІЛЕННЯ»

Викладач Яловенко Н.І. Предмет Догляд за хворими та медична маніпуляційна техніка Група 2 – Б л/с ІІ бригада Дата 18.01.2021 Тема № 8 Практичне заняття 1 ОСОБИСТА ГІГІЄНА ПАЦІЄНТІВ

Яловенко Н.І. Предмет Основи медсестринства Група 2 – А с/с Дата 01.02. 22р Тема № 27 Практичне заняття «КЛІЗМИ. ГАЗОВИВІДНА ТРУБКА»