Викладач: Яловенко Н.І. Предмет: хімія 1 А Л/С, І – ІІ бригада Дата: 25.01. 2021р. 1140 , 13 35 Лабораторна робота № 1 Тема. Вуглеводи. Гідроліз крохмалю.
Викладач: Яловенко Н.І.
Предмет: хімія 1 А Л/С, І – ІІ бригада
Дата: 25.01. 2021р.
1140 , 13 35
Лабораторна
робота № 1
Тема. Вуглеводи.
Гідроліз крохмалю.
Мета.
Повторити і закріпити знання з теми «Вуглеводи».
І. Контроль вихідного рівня знань
1.
Вуглеводи: визначення та біологічна роль.
2.
Класифікація вуглеводів.
3.
Моносахариди : визначення, класифікація.
4.
Гексози: Будова (лінійна та циклічна форми), поняття, про напівацетальний
гідроксил.
5.
Медико – біологічна роль глюкози, фруктози, галактози.
6.
Похідні глюкози: сорбіт, глюконова кислота.
7.
Дисахариди: лактоза, сахароза.
8.
Крохмаль. Будова і властивості.
9.
Глікоген. Особливості будови та біологічна роль.
10.
Целюлоза. Будова і властивості.
ІІ. Виконання лабораторної роботи.
Дослід 1. Якісна реакція
на глюкозу
Видані дві речовини: глюкоза і
фруктоза.
Як за допомогою реактиву Cu(OH)2 їх
розпізнати?
Написати рівняння реакції.
Дослід 2. Якісна реакція на крохмаль.
Описати, за допомогою якої
речовини можна визначити крохмаль.
Пояснити.
Дослід 3. Гідроліз крохмалю:
До розчину крохмалю добавити
кілька крапель концентрованої сульфатної кислоти. Нагріти впродовж 3 -5 хв. на
водяній бані. Після цього добавити 5 крапель розчинуNa OH і дві краплі розчину Cu SO4 ? нагріти верхню частину до кипіння.
Спостереження. Розчин набуває оранжевого кольору.
Зробіть висновок і напишіть рівняння реакції.
ІІІ. Підведення підсумків.
1.Розв’язати
задачу.
Який об’єм Карбон (IV) оксиду виділиться,
при спиртовому бродінні 200 г. глюкози, що містить 10 % домішок?
2.Додаткове
завдання.
Здійснити перетворення: Крохмаль ® глюкоза ® глюконова
кислота
Література:
1. Буринська
Н.М., Величко Л.П., «Хімія», 11 клас, 2007 рік.
стор. 40 - 51
2. ) Практикум з
медичної хімії : навч. Посіб. / А.В. Порецький, О.В. Баннікова-Безродна, Л.В. Філіппова. - К. : ВСВ “Медицина”, 2015. –
стор. 80-83
Відповіді переслати на Viber викладача
Відповіді надсилати до 25.01.2021р.
Коментарі
Дописати коментар